Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 13.03.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Antena3
Titlul articolului: Maghiara ar putea deveni limbă oficială în Ţinutul Secuiesc
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/romania/maghiara-ar-putea-deveni-limba-oficiala-in-tinutul-secuiesc-video-94485.html



Maghiara, limbă oficială în Ţinutul Secuiesc. Trei sute de primari şi aleşi locali din Covasna, Harghita şi Mureş au participat, vineri, la cea de-a doua adunare a aleşilor locali din secuime. Prin hotărârea adoptată, ei vor ca orice cetăţean din acea zonă să aibă dreptul să folosească limba maghiară liber şi în aceleaşi condiţii cu limba oficială a statului.

Adunarea de la Sfântu Gheorghe a fost a doua după cea din luna septembrie a anului trecut, când participanţii au decis să organizeze referendumuri locale pentru autonomia teritorială. În urma hotărârilor Adunării, orice cetăţean care locuieşte într-unul dintre judeţele Covasna, Harghita şi Mureş are dreptul să folosească limbile română şi maghiară, atât în scris cât şi oral.

Decizia celor 300 de reprezentanţi ai secuimii vine după ce conducerea Consiliului Naţional Secuiesc s-a plâns de mai multe ori că există restricţii şi discriminări în ceea ce priveşte folosirea limbii maghiare. Preşedintele Consiliului a dat ca exemplu situaţia în care un cetăţean se adresează unei autorităţi în limba maghiară şi i se răspunde frecvent în română sau nu i se acceptă o cerere scrisă în maghiară.

Politicienii români susţin, însă, că decizia membrilor Consiliului Secuiesc încalcă prevederile Constituţiei. Reprezentanţii PSD vorbesc chiar despre o acţiune pusă la cale de UDMR.

Primarii şi consilierii din cele trei judeţe au votat în unanimitate şi instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare oficială în Ţinutul Secuiesc. Fiindcă adunarea nu a avut un caracter juridic, hotărârile secuilor vor fi propuse spre aprobare Parlamentului.

Primarii şi aleşii locali mai vor să înainteze către Parlamentul European un memorandum prin care să ceară numirea unui raportor european pentru Ţinutul Secuiesc.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.